Koji aparatić za zube odabrati- fiksni, mobilni ili prozirni?

Razmišljate li o aparatiću za zube, znajte da nikad nije prekasno za njegovo nošenje. Ne snalazite li se  ipak u različitim opcijama koje nude ortodonti, te vas osim cijene muči izbor između fiksnih, mobilnih i prozirnih aparatića, pročitajte kako odabrati onaj najbolji baš za vas. I iskoristite 1000 kn popusta koje smo pripremili za vas!

U svakodnevnoj praksi kao doktorica dentalne medicine i specijalistica ortodoncije često se susrećem s pitanjem koje muči većinu naših pacijenata, a to je kako pri odabiru aparatića izabrati onaj najbolji. Sasvim je opravdano kada nešto plaćate da onda i tražite najbolja, najbrža, a ponekad i najljepša rješenja za vas. Međutim, potencijalnom pacijentu jako je teško samostalno odabrati najbolji aparatić i za to mu je potrebna pomoć budućeg ortodonta.

Ono što kao pojedinci vidimo su krivi zubi, međutim dijagnosticirati anomaliju, predvidjeti cijeli niz pomaka zubi, napraviti detaljan plan liječenja kojima će se eliminirati sve moguće komplikacije, zadatak je ortodonta.

Kada vas ortodont s iskustvom sagleda u cijelosti po pitanju osmijeha, širine zubnih lukova, kvalitete kosti, veličine zubi i ostalih parametara moći će Vam ponuditi najefikasnije rješenje. Upravo iz ovog razloga u Ortolooku na besplatnom pregledu uzimamo u obzir sve gore navedene elemente prije preporuke najefikasnije vrste aparatića. Jako nam je važno da pacijent raspolaže sa svim potrebnim informacijama te da ima uvid u plan terapije.

Aparatiće obično svrstavamo u dvije kategorije zbog njihovog izgleda:

 metalne i estetske.

Unutar te  grube podjele postoji jako puno metalnih i estetskih podvrsta aparatića.

Metalni aparatići za zube mogu biti:

 • konvencionalni
 • aktivni samovezujući,
 • pasivni samovezujući,
 • lingvalni

Estetski aparatići za zube mogu biti:

 • konvencionalni stakleni
 • konvencionalni keramički
 • keramički aktivni samovezujući
 • stakleni pasivni samovezujući
 • Invisalign
 • Clearcorrect
 • ostale vrste

Aparatić za zube koji „radi brže“  

Novija kategorija aparatića za zube su tzv. samoligirajući ili samovezujući (eng. self-ligating).

Njihova karakteristika je da bravice imaju mala vratašca koja se otključavaju i zaključavaju umjesto da se bravice vežu žičicama ili gumicama.

Najveća prednost samovezujućih aparatića pred klasičnim leži u činjenici da u tako zaključanim bravicama zubi lakše kližu i brže se miču u željene pozicije. Dugogodišnje iskustvo u kombinaciji s vrhunskim aparatićima nama je omogućilo da naši pacijenti imaju brže rezultate i do 12 mjeseci naspram prosjeka.

Prozirni aparatić za zube

S druge strane razvojem tehnologije i traganjem za „nevidljivim“ aparatićima razvile su se i brojne tehnike pomicanja zubi prozirnim folijama. To su specifične vrste terapije kojima se svaki pojedini pomak zuba kompjuterski planira i za svaki taj pomak izrađuju se setovi individualnih folija.

Za planiranje terapija kojima se svaki pomak predviđa unaprijed potreban je vrlo iskusan i vrlo dobro educiran ortodont.

Prednost ovakvih aparatića je lakše održavanje oralne higijene, sama estetika aparatića i mogućnost kraćih pauza od nošenja ukoliko to zahtjeva nečija priroda posla. Izrada svake folije produkt je detaljno isplanirane terapije od strane ortodonta, naprednih softvera-a i precizne tehnološke izrade.

Sve u svemu specijalist ortodoncije najvažnija je karika na putu do vašeg novog osmijeha. Pacijent bira ortodonta, a ortodont bira najbolja rješenja za svoje pacijente.

Dođi da vidimo kako možemo popraviti tvoj osmijeh!

EU financiranje logo
Projekt "Ortolook" je sufinancirala Europska unija – NextGenerationEU
Skip to content